Πρόγραμμα 2ης εβδομάδας

Σάββατο 15/03/25
Κυριακή 16/03/25

Συναυλία  SOLD OUT
«Απ’ τον Αττίκ στον Γουναρη» με τον Δαυίδ Ναχμία

  • Τοποθεσία:

    Αίθουσα Συναυλιών Δημοτικού Ωδείου Λάρισας

  • Ημερομηνία:

    Σάββατο 15/03/25SOLD OUT

  • Ώρα:

    20:00

  • Πιάνο:
    Δαυίδ Ναχμίας
  • Ερμηνεύουν:
    Ο Θάνος Πολύδωρας και η Ρένα Στρούλιου. Μαζί τους η Έλενα Γκατζά
  • Τιμή Εισιτηρίου:

    Κανονικό 12€

    Μειωμενο 10€ (Φοιτητές, ΑΜΕΑ, Κάρτα Ανεργίας, 65+)

Ένα σπάνιο αφιέρωμα στην πιο τρυφερή και μελωδική περίοδο της ελληνικής μουσικής.

Μία μοναδική παράσταση γεμάτη από τα αριστουργήματα του ελαφρού τραγουδιού, από την αρχή του αιώνα έως τη δεκαετία του ΄50.

Ο Δαυίδ Ναχμίας και οι συνεργάτες του, παρουσιάζουν ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στα τραγούδια που σημάδεψαν μία ολόκληρη εποχή και παραμένουν ζωντανά, ανθεκτικά και αγαπημένα έως τις μέρες μας. Τραγούδια κλασσικά με δυσεύρετη πλέον στους καιρούς μας ευγένεια, κομψότητα και καλαισθησία.

Από τα τραγούδια του μάγου Αττίκ, του γλυκού βάρδου των λησμονημένων γαλανών ματιών και των αλησμόνητων ερώτων έως τις γοητευτικές, άφθαρτες μελωδίες που μας γνώρισε ο Σουγιούλ, η Δανάη, ο Σακελλάριος, ο Γιαννίδης, ο Μαρούδας και ο Γούναρης το «ελαφρό» ελληνικό τραγούδι του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα φανερώνεται ξανά μπροστά μας με την συγκινητική, διαχρονική αμεσότητά του.

Διάλεξη - Σεμινάριο
Ρετρό Τραγούδια Σύγχρονοι Μύθοι

  • Ημερομηνία:

    Κυριακή 16/03/25

  • Τοποθεσία:

    Αίθουσα «Ήβη Βοζαλή-Βαρνά»

  • Ώρα:

    10:00-11:30

  • Κόστος Συμμετοχής:

    Δωρεάν

Τα τραγούδια είναι το συλλογικό μας ημερολόγιο κι αν θέλουμε να το ξεφυλλίσουμε σωστά, θα πρέπει ν’ αναρωτηθούμε: ποιος τα έγραψε, γιατί, και πώς καθρέφτισαν ή καθόρισαν την εικόνα της γυναίκας και του άνδρα στην κοινωνία μας. Δ.Ν.

1. Η Εποχή και το Ιστορικό Πλαίσιο

Ο Δαυίδ Ναχμίας ανοίγει τη διάλεξη μιλώντας για τα ιστορικά γεγονότα και τις κοινωνικές εξελίξεις που χαρακτήρισαν την Ελλάδα τις δεκαετίες του 1900-1950. Οι Μεσοπόλεμος, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, η Μικρασιατική Καταστροφή και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος διαμόρφωσαν έντονα το συλλογικό φαντασιακό, τα ήθη και την καθημερινότητα. Ανάμεσα σε πολιτικές αναταραχές, οικονομικές δυσκολίες και ραγδαίες κοινωνικές αλλαγές, η ανάγκη για διασκέδαση και ψυχική εκτόνωση γινόταν όλο και πιο έντονη.

Οι μουσικές σκηνές στα αστικά κέντρα (ιδίως η Αθήνα, ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη) ανθούσαν για να προσφέρουν στο κοινό στιγμές φυγής από την πεζή πραγματικότητα. Την εποχή εκείνη συνυπήρχαν διαφορετικά μουσικά ρεύματα: το λεγόμενο «ελαφρό τραγούδι», το ρεμπέτικο, αλλά και κομμάτια που επηρεάστηκαν από δυτικές φόρμες, όπως τα ταγκό και τα βαλς. Παράλληλα, υπήρχε και το αρχοντορεμπέτικο, μια πιο «εξευγενισμένη» εκδοχή της λαϊκής δημιουργίας.

2. Οι Ανάγκες και οι Περιορισμοί των Δημιουργών

Καθώς ακούγονται οι νότες ενός παλιού λογοκριμένου τότε τραγουδιού, εξηγεί ότι οι δημιουργοί της εποχής λειτουργούσαν εντός ενός πλαισίου γεμάτου περιορισμούς και λογοκρισία – είτε επίσημη, από δικτατορικά καθεστώτα όπως η λογοκρισία της δικτατορίας του Μεταξά, είτε ανεπίσημη, μέσα από τις ηθικές και κοινωνικές νόρμες. Η βιομηχανία του δίσκου βρισκόταν σε πρώιμο, αλλά σημαντικό στάδιο ανάπτυξης, και τα ελαφρά τραγούδια «έπαιζαν» σε καφεθέατρα, κινηματογράφους και μικρές μουσικές σκηνές.

Ο ρόλος του στιχουργού, του συνθέτη και των ερμηνευτών ήταν συχνά διακριτός, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα προσαρμοζόταν στις «νόρμες» της αγοράς: έπρεπε να είναι αρεστό στο κοινό που αναζητούσε στιγμές διασκέδασης, συναισθηματικής εκτόνωσης ή ακόμα και παρηγοριάς μέσα στα δύσκολα χρόνια. Η δισκογραφία είχε αρχίσει να οργανώνεται και οι εταιρείες έψαχναν «εμπορικές επιτυχίες» – τραγούδια που να μπορούν να «πουλήσουν» είτε στα σαλόνια των αστών είτε στα λαϊκά κέντρα.

3. Η Θέση της Γυναίκας: Μια Εικόνα Αποκλειστικά Μέσα από Ανδρικά Μάτια

Αμέσως μετά, ρίχνουμε μια ματιά στους στίχους κάποιων τραγουδιών της εποχής, σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο αναφέρεται στη γυναίκα. Την αποκαλεί «το λουλούδι της καρδιάς», «η πηγή της ομορφιάς», μα ταυτόχρονα της αποδίδει παθητικούς ή διφορούμενους ρόλους. Σε πολλά κομμάτια διαπιστώνει κανείς ότι η γυναίκα περιγράφεται σαν αντικείμενο πόθου ή έπαθλο, σχεδόν εξιδανικευμένη ή αντίθετα, καταγράφεται ως πηγή προβλημάτων και αμαρτίας.

Αυτό οφειλόταν στην άνιση θέση της γυναίκας στην κοινωνία, αλλά και στο γεγονός ότι οι στίχοι γράφονταν σχεδόν αποκλειστικά από άνδρες: στιχουργούς που εξέφραζαν τη δική τους οπτική για το «ωραίο φύλο». Η γυναίκα στην καλύτερη περίπτωση ιδανικοποιούνταν ως μητέρα, μούσα ή «ερωτικό αντικείμενο», και στη χειρότερη δαιμονοποιούνταν ως άπιστη, επικίνδυνη ή «φεμ φατάλ». Αυτή η μονοδιάστατη παρουσίαση δημιουργούσε συχνά μια στρεβλή εικόνα της γυναικείας ψυχοσύνθεσης.

Η διαδραστικότητα της διάλεξης έγκειται και στις ερωτήσεις που θέτω στο κοινό: «Πώς θα ήταν οι στίχοι αν είχαν γραφτεί από γυναίκες της εποχής;» ή «Ποια συναισθήματα εκφράζουν αυτοί οι στίχοι και σε ποιο βαθμό αντανακλούν την πραγματικότητα;» Έτσι, το κοινό συμμετέχει, εκφράζει δικές του σκέψεις και εμπειρίες, και συνειδητοποιεί πώς συχνά πίσω από τις λέξεις μιας μελωδίας κρύβονται κοινωνικές κατασκευές και στερεότυπα.

4. Θεματολογικές Ομοιότητες και Διαφορές με τα Σύγχρονα Τραγούδια

Στη συνέχεια, κάνουμε μία συγκριτική ανάλυση με σύγχρονες επιτυχίες, αναφέροντας μερικά σημερινά τραγούδια για να αναδείξομε τις ομοιότητες και τις διαφορές.

  • Ομοιότητες: Έρωτας, αγάπη, προδοσία, ζήλια, χωρισμός. Οι βασικές θεματικές του ανθρώπινου πάθους παραμένουν σταθερές. Στις νότες του πόνου ή της χαράς αναγνωρίζει κανείς ένα διαχρονικό μοτίβο: ο έρωτας και η απώλεια είναι πανταχού παρόντα και αφορούν όλες τις εποχές.
  • Διαφορές: Σήμερα, αρκετές γυναίκες συμμετέχουν ενεργά στη δημιουργία στίχων και μουσικής, παρουσιάζοντας τη δική τους φωνή. Επιπλέον, θέματα όπως η γυναικεία ενδυνάμωση, τα κοινωνικά δικαιώματα, η διεκδίκηση της ελευθερίας έκφρασης και η ανεξαρτησία ακούγονται πιο έντονα. Εμφανίζονται καινούργιες εκφάνσεις όπως η σεξουαλική απελευθέρωση ή η καταγγελία της ενδοοικογενειακής βίας, τις οποίες σπάνια συναντούμε ξεκάθαρα διατυπωμένες στα παλιά τραγούδια του μεσοπολέμου ή μεταπολέμου.

5. Μουσικά Παραδείγματα και Ερμηνείες

Σε αυτό το σημείο, η διάλεξη γίνεται ακόμη πιο ζωντανή. Ο Δαυίδ Ναχμίας καλεί τον Θάνο Πολύδωρα, τη Ρένα Στρούλιου και την Έλενα Γκατζά να ερμηνεύσουν από ένα χαρακτηριστικό τραγούδι:

6. Η Μουσική ως Ζωντανό Αρχείο της Κοινωνίας

Τα τραγούδια τελικά δεν είναι απλώς διασκεδαστικά ακούσματα, αλλά δείκτες της κοινωνικής πραγματικότητας κάθε εποχής. Μέσα από αυτά αποκαλύπτονται:

  • Οι προσδοκίες και οι φόβοι του συλλογικού φαντασιακού.
  • Οι κοινωνικοί ρόλοι και οι έμφυλες ανισότητες.
  • Τα ιστορικά γεγονότα (πόλεμοι, καθεστώτα, κρίσεις) που σφράγισαν μια γενιά.

Η μελέτη του ρεπερτορίου του πρώτου μισού του 20ού αιώνα μάς βοηθάει να κατανοήσουμε αφενός τις ρίζες της σύγχρονης μουσικής μας, αφετέρου τις διαρκείς προκλήσεις που αφορούν ζητήματα ισότητας και σεβασμού μεταξύ των φύλων.

7. Ένα Μουσικό Κλείσιμο με Ανοιχτό Φινάλε

Η διάλεξη ολοκληρώνεται με έναν επίλογο μελωδικό: Επιστροφή στο πιάνο και πρόσκληση των παρευρισκομένων που επιθυμούν, να έρθουν κοντά και να τραγουδήσουν μαζί ένα παλιό, αγαπημένο κομμάτι που αντηχεί σαν γέφυρα ανάμεσα στο «τότε» και το «τώρα».

Χορηγοί

Ευχαριστούμε πολύ τους χορηγούς μας που στηρίζουν αυτό το ταξίδι στην τέχνη.

Διοργανωτής: Δημοτικό Ωδείο Λάρισας
Σύλληψη, Οργάνωση παραγωγής: Χρήστος Λενούτσος, διευθυντής Δ.Ω.Λ.


Βιντεοσκόπηση: Άκης Μπακόπουλος
Φωτογραφική επιμέλεια: Κώστας Μάντζιαρης


Τεχνική υποστήριξη: Θάνος Κυρίδης, Γιάννης Μπουρδούβαλης, Γιώργος Πολυκλείτου
Χόρδισμα πιάνου: Γιώργος Παπαϊωάννου
Προσωπικό υποδοχής: Δημήτρης Σγούρας, Ευαγγελία Οικονόμου
Γραφιστική: Γιάννης Μαρκάτος

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Διαχείριση περιεχομένου ιστοσελίδας: dezitech
Copyright © Φεστιβάλ Μουσικότροπο - Δημοτικό Ωδείο Λάρισας